SKOVÅRD
RENGÖRING OCH UNDERHÅLLSANVISNING

Rengöring, vård och skydd är viktiga steg för att förlänga hållbarheten och komforten hos dina skor. Maskintvätta inte skor. Handtvätta med ljummet vatten (max 40 ° C) och tvål. Ta bort fotbädden (om möjligt) före tvätt.
Vid torkning skall du undvika att exponera skorna för direkt solljus eller placera dem för nära värmekällor. Torkning skall ske långsamt i rumstemperatur.
Liksom alla andra skor måste Klaveness skor förvaras på en torr och väl luftad plats. Håll skorna borta från direkt värme eftersom det kommer att orsaka sprickbildning i lädret.

SKINN :: Innan du behandlar läder ska smuts avlägsnas med en mjuk ren trasa eller borste. För att återställa och fukta kan de flesta läder behandlas med en kräm eller ett läderbalsam. Låt skokrämmen verka ca 15 minuter och polera sedan med en trasa eller borste. Detta tar bort allt överskott av skokräm och gör skinnet blankt. När skon är torr garanterar behandling med en vattentät spray skydd mot smuts och fukt.

NUBUCK :: För att återställa det fluffiga utseendet hos nubuck gnuggar du upp det med en borste när det är torrt. Skon kan sedan göras vattentät med en specifik spray och vid behov kan man återfärga med lämplig produkt. När färgen torkat måste nubucken gnuggas upp igen.

WAXED NUBUCK :: För att rengöra vaxad nubuck rekommenderar vi en skumprodukt. För att behålla den matta ytglansen appliceras generöst med specialvax. Slutligen, för att återställa den milda naturliga glansen poleras skon med en mjuk trasa.

PATENT LEATHER :: Vi rekommenderar en mild skumprodukt för rengöring av dina läderskor. För att behålla elasticiteten måste den behandlas med en speciell vätska eller sprayprodukt. Använd aldrig en fettbaserad produkt eftersom detta kommer att lämna streck på patentfärgen. Slutligen används en mjuk trasa för polering.

TEXTIL :: Textilbaserade skor är speciellt utsatta för smuts och vatten. För att förhindra att smutsen tränger in i tyget bör textilier alltid impregneras (när de är torra). Innan du rengör dina skor med en skumprodukt skall smuts först avlägsnas med en borste. För envisa fläckar upprepas processen.

VAD SKALL DU GÖRA NÄR DINA SKOR BLIR VÅTA AV VATTEN ELLER SVETT
Börja med att ta bort lösa fotbäddar. Använd en torr trasa eller handduk för att ta bort vatten från skons utsida.
Sätt lite tidningspapper eller en liten handduk inuti skon för att torka dem från insidan och dra ut fukten, byt ut det fuktiga pappret när det behövs. Placera aldrig skor nära en värmekälla utan låt dem lufttorka långsamt i rumstemperatur.
När skorna är torra rengör och återfuktar du dem med ett läderbalsam eller en kräm och slutligen poleras skorna upp.

REKOMMENDATIONER

Medicinskt föreskrivna skor måste kontrolleras regelbundet av en lämplig yrkesman som tittar efter slitage, skador etc., och kan avgöra om denna produkt fortfarande utför den kliniska funktion som den har föreskrivits för.

Kontrollera dina fötter regelbundet. Om du upptäcker märken, rodnad eller förändringar i fötterna som orsakas av skor, kontakta den person som ordinerat dem så snart som möjligt.

Kontrollera regelbundet skor innan användning. Leta efter grova kanter eller veck i ovanläder och fotbädd. Reparera dina skor innan slitage eller skador blir för stora.

När det är möjligt, ha två par skor och bär dem varannan dag för att svetten skall hinna torka ut. Ta bort lösa fotbäddar över natten för att påskynda torkning.

Använd skohorn för att skydda dina skor mot onödigt slitage när dom tas av och på.